De ce sa cultivăm usturoi?

Folosit din antichitate, usturoiul este folosit si astazi fie pentru beneficiile lui curative, fie in bucatarie la condimentarea  mancarurilor.

Asadar, de ce sa plantam usturoi?

Pentru beneficiile asupra organismului:

  • Este considerat un antibiotic natural care combate cu succes raceli, gripe si viroze
  • Contine substante importante pentru organismal uman (Germaniul cu efect anticagerigen, seleniu vital in bolile de inima dar si in diverse forme de cancer, compusi ai sulfului care reduc  tensiunea si nivelul de zahar din sange)
  • Contribuie la elimenarea toxinelor
  • Ajuta in tratarea ranilor purulente
  • Ucide viermii intestinali si parazitii
  • Intareste sistemul imunitar al organismului

 Pentru aroma si gustul pe care il ofera preparatelor care il contin

  • Poate fi adaugat in uleiul pe care mai tarziu sa il folositi in prepararea diverselor feluri de mancare
  • Poate fi zdrobit si transformat in mujdei sau poate fi amestecat cu maioneza sau smantana
  • Poate fi adaugat ca atare in mancaruri cu legume sau carne, in obtinerea carnatilor sau a altor delicatese autohtone

 Pentru ca se planteaza usor (toamna sau primavara)

  • Cel mai potrivit moment pentru plantare este toamna pana spre sfarsitul lunii octombrie dar se poate planta si primavara devreme incepand cu sfarsitul lunii februarie
  • Ar fi de dorit ca solul sa fie afanat si imbogatit cu gunoi de grajd
  • Se aleg catei de usturoi sanatosi care se planteaza la o distanta de aproximativ 20 cm unul de altul si la o adancime de 5 cm
  • Cateii de ustuoi nu se planteaza pe terenuri de pe care tocmai au fost recoltate tomatele sau mazarea
  • Odata ce a rasarit udati-l cat mai des astfel incat sa-i asigurati o umiditate constanta care sa sutina prima faza de dezvoltare
  • Daca nu aveti o bucatica de pamant il puteti creste si acasa, intr-un ghiveci, pe pervazul unui geam
  • Cand vreti sa va bucurati de frunzele lui, puteti taia cam 50% dintre ele astfel  incat cele ramase sa asigure dezvoltarea plantei mai departe

Consumat ca atare, in preparate sau in combinatii diverse, usturoiul poate fi cultivat cu usurinta pe terenuri mai mici sau mai mari si de ce nu chiar in ghivece, pe pervazurile ferestrelor.