Micropropagarea in vitro este în majoritatea cazurilor, la majoritatea speciilor cu înmulțire vegetativă, o metodă de înmulțire incomparabil mai eficientă decât metodele convenționale de înmulțire (butășire, diviziunea tufei, marcotaj, altoire).
Micropropagarea este independentă de sezon deoarece se realizează în condiții controlate de lumină şi temperatură, în camere de creștere climatizate. Plantele se află într-un proces de creștere şi multiplicare activă indiferent de anotimp, fără să existe timpi morţi în procesul de producție.
Principalele beneficii ale micropropagarii in vitro:
⁎ Un numar mare de plante produse (clonate) pornind de la o singura planta
⁎ Micropropagarea ne permite sa producem numere mari de plante din parti mici ale “plantei mama” intr-o perioada scurta de timp.
⁎ Micropropagarea este folosita pentru a produce plante sanatoase fara boli, fungi, virusi.
⁎ Micropropagarea produce plante mai robuste care au o crestere mai accelerata comparata cu plante produse prin metoda traditionala.
⁎ Inradacinarea si aclimatizarea este tratarea plantelor pentru a determina cresterea radacinilor, iar ulterior transplantarea lor in alveole sau alte recipiente intr-un mediu cu umiditate mare si lumina slaba care pregateste planta pentru mediul exterior de cultura.
În momentul de față, laboratorul de micropopagare este închis din motive obiective. Pentru reînceperea activității, comanda minimă este de 100 000 buc.plante.