NUC
DESPRE NUC
O livadă de nuci cu o suprafață de 3-5 hectare poate asigura unei familii un profit minim de 15-20.000 euro pe an cu un soi de nuc slab productiv. Un soi productiv poate maximiza câștigul, mai ales că se folosesc nu doar fructele, ci și coaja acestora, frunzele, mugurii și lemnul de nuc. Deși nu este un pom pretențios, nucul se dezvoltă bine pe terenurile cu soluri bine aerate sau cele pe care anterior au fost cultivate cereale sau plante leguminoase. Datorită rădăcinilor puternice, nucii pot fi plantați pe terenuri în pantă. O înclinație de 3-6° permite o bună întreținere a solului și un transport ușor al fructelor.
NUC JUPĂNEȘTI
Mărimea: fructul este mijlociu, având o greutate medie de 12,2g (89 fructe/kg). Indice de mărime=36,0 (H=43,4mm; D=33,6 mm; d=33,4mm).
Forma: fructul are forma ovo-conică, vârful proemient, orificiul peduncular bine închis cu fibre.
Endocarpul: (coaja) are culoare galben pai, este subţire, se sparge uşor în mână, suprafaţa acestuia fiind netedă şi bogat ornamentată.
Miezul: este de culoare alb-gălbuie, cu tegument de culoare galben-auriu, umple bine cavitatea valvelor, se extrage uşor întreg, reprezintă 52,0% din greutatea fructului, conţine 65,23% substanţe grase şi 19,98% substanţe proteice, este foarte atractiv, crocant şi are gust foarte bun.
Maturarea fructelor: se realizează în Septembrie, pe parcursul primelor două decade.
POMUL
Vegetaţia: vigoarea este medie, coroana cilindro-conică, portul semi-erect şi densitatea ramurilor mijlocie.
Ramurile de rod: sunt dense, dispuse terminal, sunt de culoare cafeniu deschis până la oliv şi au o creştere dreaptă. Frunzişul este bogat şi sănătos.
Înflorirea: înflorirea este semi-tardivă şi are caracter protandru (♂). În anii cu primăveri reci manifestă tendinţa de homogamie.
Polenizatori potenţiali: Bratia, Muscelean, Mihaela, Roxana, SecularRM,Victoria, Peştişani, Şuşiţa, Sarmis, Velniţa.
Rezistenţa la boli: manifestă rezistenţă la bacterioză şi antracnoză, şi viermele nucilor.
NUC NOVACI
Este un soi de nuc semiviguros, relativ homogam spre protogin foarte productiv, rezistent la ger si la tacul bolilor specifice. Perioada de inflorire este semitimpurie, de tip protogin.
FRUCTUL este mijlociu de forma sferica, cu greutatea medie de 11,7 g, randamentul in miez de 47 %, se extrage din valve ca jumatati, este de culoare alb-galbui si de buna calitate.
Miezul este crocant, aromat, are gust dulceag si contine lipide si substante proteice.
Maturarea fructelor are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.
NUC GEOAGIU-65
FRUCTUL
Mărimea: mare, cu o greutate medie de 14,0g (71 fructe/kg). Indicele de mărime = 37,3; (H=46,2mm; D=33,2mm; d=32,5mm). Forma: elipsoidală uşor ascuţită la capete.
Coaja: este de culoare cafenie deschisă, subţire, uşor vălurată, cu sudura valvelor bună. Fructul se sparge uşor în mână.
Miezul: reprezintă 50,0% din greutatea fructului, este de culoare alb-gălbuie, cu tegumentul galben-pai, se scoate uşor din coajă ş i întreg şi conţine 66,10% substanţe grase şi 17,50% substanţe proteice. Gustul este plăcut aromat.
Epoca de coacere: decada a doua a lunii Septembrie.
POMUL
Vegetaţia: pomul este de vigoare sub- mijlocie, are coroana piramidală răsfirată, bine luminată, ramuri de schelet lungi, şi formaţiuni de rod mixte, de culoare cafeniu deschisă, cu creştere zigzagată.
Înflorirea: înfloreşte la sfârşitul lunii Aprilie, iar înflorirea are caracter protogin (♀), necesitând prezenţa unui soi polenizator precum: Jupâneşti, Sarmis, Roxana, SecularRM, Mihaela, Sibişel Precoce, Sibişel 44, Orăştie, Argeşean.
Boli: are o comportare foarte bună la atacul bolilor specifice nucului: bacterioza si antracnoza şi tolerant la viermele nucilor.
NUC SIBISEL
A fost selectionat de V. Cociu, N. Meza si E. Manughevici din populatiile de nuc de la Sibisel, judetul Hunedoara si omologat in 1975.
POMUL este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala,ramurile de schelet lungi, groase si formatiile de rod mixte.
Caracterul de inflorire este protandru. Infloreste relativ tarziu si necesita polenizatori.
Intra repede pe rod si produce la 6-7 ani dupa plantare.
Soi rezistent la ger si la bolile specifice nucului.
FRUCTELE sunt mari, 13,5 g, forma ovoidala, usor ascutit la varf. Coaja este potrivit de groasa, sudura valvelor este buna, se sparge usor cu mana si are suprafata usor valurata, de culoare maro-galbuie. Orificiul peduncular este mic si bine inchis cu fibre cu putine incretituri si adancituri. Miezul si se scoate intreg si usor, procentul de miez fiind de 49-50%.
Se recolteaza in decada a doua a lunii septembrie.
Principalele insusiri: precocitate, timpurietate, productivitate, fruct mare si cu fructificare si pe lastarii laterali.
NUC ORĂȘTIE
POMUL este de vigoare mica-mijlocie, are coroana piramidala, bine luminata, ramurile de schelet solide, lungi si cu formatiuni fructifere mixte, productiv, rezista bine la ger si are o comportare buna la atacul bolilor specifice, bacterioza si antracnoza.
Tipul de inflorire este protogin, florile femeiesti infloresc inaintea celor barbatesti, necesitand polenizatori.
Intra pe rod din anul 6-7 de la plantare si produce mult si in fiecare an.
FRUCTUL este mediu, 13,7 g, de forma elipsoidala.
Coaja este subtire, deschisa la culoare, foarte neteda; sudura valvelor este buna, se sparge usor in mana. Are fructe foarte aspectuoase. Orificiul peduncular este mic si bine inchis cu fibre.
Miezul reprezinta 50-53 % din greutatea fructului, are tegumentul de culoare galben-pai, crocant si cu un continut bogat in substante grase 67,7 % si substante proteice 17,7 %. Gustul este placut, dulceag-aromat.
Maturarea nucilor are loc in a doua jumatatea a lunii septembrie.
NUC MILOTAI BOTERMO M10-9
Soi cu fructificatie laterala,asigura o productie multipla in comparatie cu soiul cu fructificatie terminal .Dimensiune pom mediu, porneste mugurul putin mai tarziu.
Fructifica in 57% si lateral, deci intra foarte repede pe rod si are fructificatie abundenta.
Perioada de recolta: Ultima parte a lunii septembrie.
Caracteristica rodului: mare, voluminos, culoare deschisa, coaja subtire.
Calitatea miezului se ridica la nivelul soiului mama (Milotai 10). Usor de spart si curatat.
NUC MILOTAI 10
Nuc Milotai 10 este obtinut prin altoire. Este un soi semitimpuriu, sensibil la gerurile de primavera.
Intra pe rod timpuriu, 20-30% din totalul fructelor apar pe muguri laterale.
Caracteristicile fructului:
Greutatea fructelor 13-17 g, diametrul 33-35 mm de forma rotunda, cu coaja subtire si neteda de culoare maro galbuie.
Miezul reprezinta 47-52% din greutatea totala a fructelui, de culoare alb-galbuie, gust placut, de calitate buna.
Este preferabil sa se valorifice cea nuci proaspete sau sub forma de miez.
Are o crestere cu vigoare mijlocie.
In prima perioada de crestere crengile cresc in sus, la maturitate deplina are coroana globuloasa.
Este pretentios fata de conditiile de sol.
NUC MILOTAI KESEI
Inflorire mai tarzie cu al 26-28 a zi de la inceputul muguririi nuciferilor. Se poate recolta in a doua parte a lunii octombrie, Incepe sa rodească foarte repede chiar in urmatorul an de la plantare se poate observa prima nuca pe creanga de altoi. Florile feminine le aduce in 50-60% pe lateralele crengilor. Pondere miez in coaja 45-52%. Forma fructului rotund. Vigoare medie de crestere: la inceput ponde sa creasca in sus apoi se extinde.Nu se considera un soi sensibil la boli
NUC ALSÓSZENTIVÉNYI 117
A fost obtinut prin selectie din jurul localitatii Alsoszentivany. Este un soi tardiv, florile femele infloresc înaintea celor masculi, partial autopolenizant-homogen. Infloreste impreuna cu soiurile Alsòszentiváni 118, Pedro, Tiszacsécsei 2. Maturarea fructelor are loc in a II.-III. decada a lunii septembrie. Intra pe rod timpuriu. Greutatea fructelor este intre 11-14 g, diametrul fructelor : 36-38 mm. Miezul are un culoare galbuie, gust placut, cu 48-51% din greutatea totala a fructului. In anul 2000-2001 a obtinut calificativul excelent. Coaja se sparge si se curăţă usor. Coroana are o crestere viguroasa. In prima perioda de crestere crengile cresc in sus, la maturitate deplina are o coroana globuloasa. Nu este pretentious faţă de conditiile de sol, se poate cultiva in orice zona de cultura, este rezistent la seceta .
NUC BOTERMO
Soi cu fructificatie laterala,asigura o productie multipla in comparatie cu soiul cu fructificatie terminal .Dimensiune pom mediu, porneste mugurul putin mai tarziu.
Fructifica in 57% si lateral, deci intra foarte repede pe rod si are fructificatie abundenta.
Perioada de recolta: Ultima parte a lunii septembrie.
Caracteristica rodului: mare, voluminos, culoare deschisa, coaja subtire.
Calitatea miezului se ridica la nivelul soiului mama(Milotai 10). Usor de spart si curatat.
NUC TISZACSÉCSI 83 ( Juglans regia )
Timpul de conversie / Consum : sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie
polenizate : polen necesar
Capacitatea de producție: până devreme să dea roade în mod regulat, și așa mai mult loc de
utilizare : usor casante, proaspete, bine stocat-
termőtáj recomandate : oriunde in tara
Rezistenta: din nuci de genul legfagytűrőbb
Descrierea produsului
Origine: Ungaria, peisajul Tiszahtei, (Tiszacsécse, Péter Szentiványi, 1963)
Cultivare: Datorită dezvoltării sale, siguranța producției este bună. Produce 25-35% din randamentele sale în rândul lor.
Polenizarea este efectuată de vânt (nu de insecte). Inmultirea sa este prelungita, astfel incat este posibil sa fie o distrugere mai scazuta a inghetului in timpul gerului de primavara tarziu. Cel mai frământat varietate printre nuci.
Descriere: Florile îl aduc înainte de floarea de lime , este o înflorire târzie, înghețurile atât de târziu nu prezintă pericol. Szélmegporzású. Arborele său crește cu o creștere mai mare, în creștere, emergente, coroana cilindrică.
Fructul: pielea poate fi usor rupta si curatata . Magbele are un gust bun, conținutul său în ulei este ridicat (68,5%), iar conținutul său de proteine este de 18,1%.
NUC BONIFAC
Subiect: răsaduri de nuc
Timpul de conversie / Consum : începutul lunii octombrie
polenizate : polen necesar: Alsószentiván târziu
Capacitatea de producție: până devreme să dea roade în mod regulat, și o mulțime de camera Utilizare : usor casante, proaspete, bine stocat-
termőtáj recomandate : oriunde in tara
Rezistenta: frunze ușor sensibile sănătoși, bolile de recoltare fungice
Descrierea produsului
Origine: Péter Szentiványi a realizat traversarea soiurilor Alsószentiványi 117 și Pedro.
Timpul de recoltare : începutul lunii octombrie
Fertilizare : în curând se transformă în recoltă și are o producție mai mare decât a 117-aa Salonic inferior, deoarece produce 50% din culturile secundare.
Arborele său este fertil, cu o creștere moderată, dar cu coroane groase. Este foarte târziu și timpul său de înflorire este prea târziu, astfel încât rasele laterale ale Salonicului de Jos sunt reciproc prăfuite, iar înghețurile târzii nu le dăunează.
Fructele sale sunt de dimensiuni medii, însă pielea este ușor de rupt și curățată. Core, coajă este de aproximativ 50%. Magbele este încântător, alb frumos și delicios.
Rezistență : frunzișul gros este sănătos, dar randamentul său este ușor susceptibil la boli fungice.
NUC FERNOR
Un nou sort de nuci francez. Fruct de calibru mijlociu dar de foarte bună calitate. Titular: INRA, Domeniul Grande Ferrade, Gironde, Franța
COPACUL
Vigoarea: mijlocie dar inferioară decît a varietății Franquette.
Forma copacului: ridicată
Tipul de fructificare III: pe crenguțele terminale cu fructe repartizate pe toată lungimea crengilor.
Data desfacerii mugurilor: tardivă, a 2-a decadă a lunii aprilie.
Varietatea înfloririi copacului: masculină și feminină tardivă în mai, polenizarea are loc doar parțial.
FRUCTUL
Forma este destul de alungită și amintește cea a sortului Franquette,dar cu o coajă mai noduroasă. Coaja este de o grosime mijlocie, valvele sale sunt foarte bine sudate. Calibrul fructului este ușor mai mare ca la sortul Franquette cu 60% din nuca mai mare de 32mm. Miezul este de foarte bună calitate, savuros, și foarte deschis la culoare. Se păstrează foarte bine. Este ușor de extras și reprezintă de la 40% la 44% din greutatea totală a nucilor. Calitatea gustativă este de la bună la foarte bună, este moale și ușor mai dulce decît Franquette.
PRODUCEREA
Tipul de fructificare pe crenguțe laterale permite ca producțiile comerciale să apară mai rapid ca în cazul sortului Franquette, de la 5 la 7 ani. Potențialul de producție observat la noile plantații este de 3,5-4t/ha de nuci uscate în medie. Densitatea plantațiilor variază de la 156 la 312 copaci la hectar.
DISTANȚELE DE PLANTARE
Fernor se adaptează bine la sistemul de creștere semi-intensiv distribuit șah de la 8mx8m sau rînduri 8 metri între rînduri și 6 metri pe rînd. Polenizarea nucului este anemofilă, soiul recomandat este Fernette 5% din numărul total de pomi.
TĂIEREA PENTRU FORMAREA COROANEI
Fiind vorba de un sort de fructificare pe crenguțele laterale puțin viguroase este binevenită formarea coroanei soiului Fernor în axă, știind că se recomandă practicarea curbării sau îndoirea crengilor laterale pentru a se evita formarea unui copac prea ridicat. În prezent se efectuează experimente cu privire la dezvoltarea crengilor pentru o formare în ax structurat, vlăstarul este mai mult sau mai puțin retezat conform vigorii lui. Cercetările care se efectuează în domeniu acreditează ideea că, într-un sol puternic, este posibil ca viteza formării fructului să fie favorizată prin îndoirea crengilor cu fructe.
TĂIEREA DE ÎNTREȚINERE
Este indispensabilă pentru o plantație de un nivel înalt al calității, mai ales dacă se vizează calibrul. Ea favorizează pătrunderea luminii în interiorul copacului, necesară pentru inducțiile florale pentru producția anului următor.
RECOLTA
Aceasta reprezintă o etapă esențială pentru obținerea unei producții de calitate. Nucile trebuie să fie culese cît mai repede și să nu stea la sol mai mult de trei zile. Nucile destinate pieței de nuci uscate de masă sau de miez de nucă trebuie să fie uscate deîndată după recoltă în uscătorie cu aer cald pentru a permite nucilor să-și conserve conținutul de apă de 12% umiditate.
MODUL DE PĂSTRARE
După uscare, menținerea calității pe o perioadă de un an este posibilă, dar numai cu condiția stocării nucilor în coajă la o temperatură mai mică de 10C și la o hidrometrie de 70%. Păstrarea fructelor decortificate în formă de miez trebuie să se efectueze într-un loc ferit de lumină la o temperatură ce se cuprinde între 4C si 7C hidrometire de 70%.
COMANDĂ ACUM
Pentru comenzi și orice alte informații, vă rugăm să ne contactați completând formularul de mai jos