Rosa Canina

DESPRE ROSA CANINA

Maces – Rosa Canina

O cultura ecologica si mecanizabila

Aproximativ 80-90% din productia de maces care se proceseaza si se comercializeaza in spatiul european provin din America Latina. In aceste noi conditii de circulatie a marfurilor si risc de perturbare a fluxurilor de materii prime creaza o excelenta oportunitate de a se cultiva aceasta specie, fiind perfect adaptata la conditiile de clima si sol din Romania.

Macesul „Rosa Canina” este o cultura perena, care dureaza intre 25-30 de ani si poate fi cultivat in sistem ecologic, avand nevoie de putine ingrasaminte si putine tratamente de protectie.

Un lucru important este ca aceste culturi pot fi infiintate si pe fonduri europene, unde finantarea poate sa ajunga la 70% nerambursabil.

Societatea noastra va poate asigura un concept integrat „Infiintare plantatie de Maces” si o asistenta tehnica corespunzatoare.

Cateva dintre beneficiile culturii de Maces:

  • Macesul intra pe rod incepand cu anul III de la infiintarea culturii, iar din anul V productia va fi de 7-8 tone/ha, in functie de varietate.
  • Rezista pana la – 30 ⁰C si suporta bine caldurile din timpul verii.
  • Ncesita un volum de munca manuala foarte redus.
  • Se poate recolta mecanizat cu masina de recoltat tractata dupa tractor sau cu masini autopropulsate
  • Depozitarea se poate face in hale si platforme betonate, aerisite, in straturi inalte de 3-4 m, fructele pot sa ramana in aceste spatii fara a se deteriora.
rosa-canina-maceste.jpg

Tratamente Fitosanitare – Maces – Rosa Canina

1.Dăunătorii măceșului

Pterandrus rosae (musca măceșelor) atacă fructele și produc în ultimii ani pagube însemnate. Se combate prin stropiri cu P.E.B. 25 0.5% Sinoratox R 35 0.1%.

Typhlocyba rosae L. (cicada trandafirului) . Adulții și larvele înțeapă frunzele și sug sucul celular. Se combate cu Sinoratox R 35 0.1% și Carbetox 37 0.3 %.

S-au mai semnalat sporadic, dar fără importanta economică, Siphonophora rosae, Claudius difforans, Hylotoma rosae.

 

2.Bolile Măceșului

Phragmidium disciflorum Tode (rugina trandafirului), cea mai păgubitoare dintre boli. Atacă toate părțile tinere ale plantelor (frunze, lăstari, pețioli, pedunculi și fructe). Se combate prin stropiri cu zeamă bordeleză 0.5%, Poliram comby 0.3%.

Diplocarpon rosae Wolf (boala petelor negre). Atacul se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete negre, brune negricioase sau violet negricioase, cu margini neregulate. Combaterea se face cu zeamă bordeleză 0.5% , Captan 0.2%, sau oxiclorura de cupru 0.5%.

Sphaerotheca pannosa Wall Lev (făinarea trandafirului) atacă ramurile, frunzele, florile. Se combate prin stropiri cu zeamă sulfo-calcica 2% și sulf muabil 0.4%, asociate cu lucrări de igiena culturala, respectiv tăierea și arderea porțiunilor infectate. Specia Rosa canina este rezistență la făinare.

Soiul Plovdiv 1

Este cea mai răspândită varietate de Rosa canina cultivata în Bulgaria. A fost selecționat la Universitatea de Științe Agricole din Plovdiv. Conținutul de vitamina C este de până la 2 grame per 100 grame fructe. Acest soi prezintă o fertilitate foarte ridicată și o foarte bună rezistență la secetă. Fructele se coc târziu, de aceea nu se recomandă cultura acestui soi la altitudini de peste 800 metri. În al treilea și al patrulea an după plantare producția de fructe proaspete este de 5 – 10 tone la hectar, echivalentul a 3 – 5 tone de fructe uscate la hectar. Fructele se coc între sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie, în funcție de altitudine. Recoltarea se face într-o singură fază. Pentru cultura soiului Plovdiv 1 în câmp se folosesc tehnologiile standard pentru măceș.

Acest soi se pretează pentru cultura în soluri sărace. Preferă terenurile însorite. Perioadele optime de plantare sunt de la mijlocul lui octombrie până la sfârșitul lui noiembrie. Dar dacă vremea permite, se poate planta pe toata perioada iernii până la sfârșitul lui februarie, înainte ca plantele sa intre în vegetație. Pe de alta parte, materialul săditor produs prin micropropagare in vitro poate fi plantat în orice anotimp, chiar și în cea mai secetoasă perioadă a anului, dar în acest caz irigația este necesară.

rosacanina-plovdiv.jpg

Soiul Inermis

Inermis este un soi de măceș fără spini. Perioada de înflorire este în luna Iunie – Iulie. Rosa Canina Inermis este un tip popular de trandafir sălbatic. Se caracterizează printr-o bază de creștere puternică, care formează o plantă liberă, cu lăstari lungi și doar ușor înțepător. Florile  Rosa Canina Inermis sunt de culoare roz pal / alb.

Rafinarea este posibilă din iunie până în septembrie.

Aparține celor mai vechi portaltoi, aproape fără spini, cu creștere foarte rapidă și caracterizat printr-o perioada lungă de altoire. Este compatibil cu majoritatea speciilor de trandafiri și produce tulpini lungi și culori vii în florile tăiate. Unele soiuri tind să producă lăstari sălbatici.

Planta recomandată celor care doresc să se apuce în lumea altoirii în tufa de trandafiri.

rosacanina-inermis.jpg

Soiul Can

Soi originar din România. Planta este o tufă viguroasă de 2,6 m înălțime, cu 5-6 tulpini multianuale crescute din zona bazală. Tulpinile prezintă o ghimpozitate redusă în zona lor bazală, iar cele anuale sunt fără ghimpi. Fructul cu receptaculul ovoid– alungit, de 2,4 cm lungime și 1,38 grosime, având indicele de forma supraunitară cu valoarea de 1,79, conținut în vitamina C 580mg%. Producția 4-5 kg pe tufă. Tolerant la afide, rezistent la boli, cu înflorire timpurie în prima decada a lunii Mai. Maturarea fructelor are loc în prima jumătate a lunii septembrie.

rosacanina-can.jpg

Rosa Canina Pfänder

Rosa Canina Pfänder este deosebit de robustă împotriva înghețului și are rădăcini ramificate, care sunt deosebit de potrivite pentru soluri ușoare. Rosa Canina Pfänder este populară pentru trandafiri cățărători. Acest trandafir sălbatic este susceptibil la mucegaiul praf.

rosacanina-pfander.jpg

COMANDĂ ACUM

Pentru comenzi și orice alte informații, vă rugăm să ne contactați completând formularul de mai jos